Geplaatst op
In zakelijk Nederland wordt er regelmatig gebruik gemaakt van chauffeursdiensten. Het voordeel van zo’n privéchauffeur is dat je tijdens je rit gewoon door kunt werken op je laptop, smartphone of gewoon met je traditionele aktetas. Een veelbesproken onderwerp bij zo’n chauffeursdienst is de fooi. In ons blog leggen we je uit of je een fooi moet geven en hoeveel dat bij benadering zou moeten zijn. Uiteraard dient dit blog slechts als handvat: niets is verplicht.
Fooi geven is geen verplichting bij chauffeursdiensten
Het geven van een fooi bij chauffeursdiensten is zeker niet verplicht in ons koude kikkerlandje. Een chauffeursdienst wordt namelijk gewoon betaald (als het ware een fulltime salaris). Bovendien rijd je vaak in je eigen auto. Het verschilt echter flink per land hoe een fooi wordt ontvangen. In de Nederlandse cultuur wordt een fooi bijvoorbeeld slechts bij uitzonderlijke service gegeven. In andere landen werkt dit soms anders. Landen zoals Amerika bieden een relatief lager fulltime salaris in de diensten- en horecasector: de werknemers leven hier meer van de zogenaamd ‘tip’. Onderzoek – als je in het buitenland bent – dus altijd hoe de fooicultuur daar werkt. In Nederland mag je dus zelf bepalen of je een fooi geeft: het wordt door de chauffeurs zeer gewaardeerd, maar het is geen vaste prik.
Wanneer zou ik dan wel een fooi kunnen geven aan de chauffeur?
Zoals eerder aangegeven werkt een fooi in Nederland net iets anders. In Nederland is de fooi echt een extraatje voor uitzonderlijke prestaties zoals stiptheid, rijgedrag of sociaal. Als je het gevoel hebt dat je een uitstekende service hebt gekregen, is het geven van een fooi aan de chauffeur een leuke manier om je waardering te tonen.
Een goede chauffeur weet ook dat in verschillende culturen ook verschillende gedachten en inzicht hebben op het geven van fooi. Zeker in Nederland zal men weten dat als je geen fooi geeft, het niets persoonlijks is en ze hetzelfde niveau of service moeten bieden zonder extra betaling te verwachten.
Welk bedrag dient een fooi te zijn bij uitzonderlijke service?
Gezien het feit dat fooien in Nederland bij uitzondering worden gegeven, is ieder bedrag voor de chauffeur al een leuk extraatje. Als je dan toch een fooi wil geven, dan kun je het volgende overzicht aanhouden voor een juiste inschatting van het fooibedrag:
- Een goede, niet-perfecte rit: 10%
- Goede rit, vriendelijk en spontaan, comfortabel gereden: 15%
- Uitzonderlijke chauffeursdienst met goede service, perfecte stiptheid en uitstekend comfort: 15-20%
Gerelateerde berichten
Tips voor directiechauffeurs voor de ultieme serviceverlening
Een directiechauffeur dient – naast de aanvullende etiquette – de wetten van het wegennetwerk goed te kennen. Natuurlijk moet een...
Verdien geld met je rijbewijs: begin een koeriersdienst!
Er zijn veel baantje die je kunt uitvoeren met je rijbewijs, maar het beginnen van een koeriersdienst staat niet op ieders lijstje. In deze blog...
Studentchauffeurs: ook op reis het perfecte ververvoer
Een studentchauffeur kan een prettige uitkomst zijn voor een zorgeloze vakantie. Deze chauffeurs rijden namelijk niet alleen zakelijke ritten, maar...